2009-03-19

AKU GERAM PAGI TADI

:thursday: Haroo....

Pagi ni... rasanya sa la org paling geram, marah, moody, gergitan n sewaktu dengannya.... terasa diri diperbodohkan oleh insan yg sememangnya bodoh. Pegawai kononnya tapi pegawai ngan scope kerja "MENYUSAHKAN ORANG".....

:small_boy_3.gif::small_boy_5.gif:

Imagine situasi ni k:

Hari Pertama :
Panggilan telefon dr Jabatan yg kununnya bertauliah....
Pegawai J : Cik boleh dtg amik surat kelulusan tu, tapi mesti bt t/janji ngan En. M (pegawai yg sentiasa c buk kalah PM... yaks puuiiih!!! kononnya mo jd tokoh Pegawai contoh.. mudah2n x dapat)
Kouru : Ok, bila ble bt temujanji? hr ni boleh?
Pegawai J : Sekarang En. M teda dia ada meeting... esok dia ada...
Kouru : Ok, esok saya call dia.. oh yaa.. selain En. M... siapa lagi yg buli jumpa pasal surat tuu??
Pegawai J : hmm.. mmg tiada sbb pasal surat kelulusan ni... En. M ja yg ada kuasa...
Kouru: Ok,
terima kasih (dengan gembiranya... sbb surat tu mmg d tunggu2 n surat tu juga.. la buatkan boss sa hepyy)

Hari Kedua :
Lebih kurang jam 9 am, panggilan d buat ke Jabatan yang bikin panas ituee
Kouru : Boleh ckp ngan En. M?
Pegawai J : En. M outstation seminggu
Kouru : Aik.. bukan kamu yg suru call pagi ni??
Pegawai J : *x ingat da apa dia jawab*
What ever... masa ni mc kira bole sabar... sbb mc boleh tunggu seminggu.. besalah Pegawai Kerajaan ni.... sepa x kenal ngan kelidutan dorang tu.. (utk sepa yg terasa jaaa....)

Hari Ketiga
Seminggu selepas itu, panggilan di buat lg ke Jabatan tuu laaggiiii (kebosanan mula terasa)
Kouru : Boleh ckp ngan En. M?
Kerani/Staff/What ever la yg penting p'puan : En. M ada meeting d IBU pejabat.. ada apa?
Kouru : Cam mana mo bt temujanji ngan En. M ni ar? sbb susa mo dpt dia ni.. sy cuma mo dptkan surat kelulusan seperti yg dimaklumkan oleh Pegawai J. Teda siapa lg ka yg responsible ngan surat tuu?
Kerani : Dia jak yg boleh approve tu surat. Tapi cam ni laa.. esok kamu direct ja p c ni sbb pepagi dia mmg ada tuu.... x payah bt appoinment.
Kouru : Ok, confirm dia ada kan? (Mood bosan hilang serta merta)
Kerani : Ada... dtg laa...
Kouru : Ok.. terima kasih

Hari Keempat
Seawal jam 7.30am sa bertolak dr Sepanggar ke Tg. Aru dengan seribu harapan. Sampai d sana sebelum 8.30am
Di counter Jabatan itu...
Kouru : Pagi... ada En. M? kemarin sa kena suru dtg amik surat kelulusan tuu...
Kerani kounter : En. M cuti hari ni.... (ya Allah tuhan ja la yg tahu perasaan sa time tu.... mmg sah di perbodohkan.. time ni.. rasanya sepa yg mc boleh sabar n tersenyum? angkat tangan... sepa yg mc bleh cam tu... kompom teda perasaan..... ).
Kouru : Kemarin kamu yg cakap En. M ada, n suru dtg... susah ka mo bg tau yg dia cuti?? x la sa penat2 pigi c ni... So, bila dia ada lg nii???!!!!! (hati mula panassss)

Kerani kounter : Esok dia ada suda....
Kouru : Bleh bt appointment ka ar? sbb kami betul2 mo amik surat tu.. nnti kami yg susah....
Kerani kounter : Pagi2 dia selalu ada tuu... susa klu mo bt appointment sbb dia teda secretary tuu. Esok pagi2 kamu dtg tp call dulu sblm dtg....
Kouru : Ok ("OK" untuk sekian kalinya n "OK" yg teda maksud kegembiraan sikit pun)

Hari Kelima
Malangnya hari ni.. saa betul2 x dpt pegi Jabatan tu sbb ada kerja urgent yg perlu di selesaikan. tapi seperti yg dijanjikan sebelah petang saya ada call tu Jabatan mo inform yg sa akan dtg esok n pastikan En. M ada time tu....
Kouru : Petang, En. M adaa?
Kerani : Hmm.. dia ada meeting... td pagi dia ada laa (Tappii.. bila sa pigi pagi... x pernah nampak batang hidung puuuun.. mo ckp kebetulan... langsung x buli pakai... kebetulan paling gilaaa...consider penipu jugaa) Tp... bisuk pagi dia ada tuu... try jak la dtg..
Kouru : Ok (Laaggiii) *phone dihempas oleh tangan saaa*

Hari keenam (19 Mac 2009)
Pagi ni dengan hati yg penuh kepasrahan. Pandu kereta dgn kelajuan max 80kmj jaa... sampai d Jabatan tu seawal jam 8 pagi...
Kouru : Pagi, boleh jumpa En. M?
Kerani Kounter : En. M outstation ke Kuala penyu.. td pagi baru kami kena inform.... (Ya Allah... time tu.. memohon sangat dikuatkan iman)
Kouru : (Dengan nada keras) Macam mana bha kamu inform org ni?!.. ini bukan bikin senang tapi menyusahkan org... kami ada byk lagi komitment lain mo bt.... x kan mo kejar kamu jaaa.... klu cam ni mmg susa laa... teda cara lain ka mo jumpa En. M tuu.. balik2 kamu suru dtg pagii.. ini bukan pagi kaa?!!... (x tau pagi yg cam mana En. M tu baru ada) Dgn slambanya kerani kounter tu caakkaappp...
Kerani Kounter : Paling bagus kamu bt appointment la ckp sendiri ngan En. M tuuu..
Kouru : Macam mana sa mo ckp ngan En. M klu langsung teda peluang mo ckp ngan diaa... oustation laa.. meeting laa... cuti laaa.... (ada alasan lain lagi kaaaa.... tu la kerani paling bodoh rasanya). Hari tu saya dtg pagi.. kamu sendiri ckp x paya appointment sbb dia teda secretatry.. skrg suru bt appointment la plak...(kerani tu sambil melambai kawan dia d luar pintu sedangkan saya masi becakap ngan dia.. x biadap ka tuuu??!!!.. time ni klu ada batu... cam mo umban ja ngan kerani tu... tanpa dengar penjelasan lgi.. sa terus keluar dr tempat tu dengan perasaan yg sgt marah)

Tu la situasi yg buatkan sa marah pagi tadi.... pasni x tau pa critaa.. minggu depan mo follow up lagii...
:small_boy_1.gif::small_boy_3.gif::small_boy_5.gif:

C yaa...

7 comments:

Neorochinagi said...

Sabar ja la sayang... :)
Nanti man tolong boom tempat diorang tu :D
Biar diorang rasa :p

ryoko_kouru said...

Ya tu la.. bos rio pun ckp cam tu... taappii.. uda sttle ngan pertolongan Mdm. Jurra... "Thanx Jurraa"

mie said...

company pe tu???
truk beno...
isk isk...

ryoko_kouru said...

bukan company la Mie... tapi "JABATAN"... suda setel jugaa....

mas said...

wei ko inda kasi fire22222222222222 jak urang tu....indada budi bahasa betol....

ryoko_kouru said...

Mas - inda g sa terfikir tu Mas... anyway sudah setle gak... Syukur Alhamdulillah...

Jurra said...

Sabar tu ada hikmahnya kan? Tup-tup ada tetiba Tuhan kasi jalan.. Yg kita tidak pernah terfikir ada jalan..

Post a Comment